HTML

Cégérték növelés

A cégérték növelésének fontosságáról, és módjairól szól a blog

Friss topikok

Címkék

Archívum

A cég növekedése fájdalmas is lehet

2011.10.22. 15:59 Economsol

Minden életképes cég úgy tud a kezdetekkor növekedési pályára állni, hogy rendelkezik valamilyen versenyelőnnyel. Ez lehet egy jó termék, szolgáltatás, üzleti kapcsolat, vagy akár az ár is.

Természetesen az előbbi megállapítás nem kizárólag induló vállalkozásra igaz, hiszen minden vállalat életében vannak hullámok, és hullámvölgyek.

A kérdés az, jelen cikkünkben, hogy ezekkel a hullámokkal mit tud kezdeni a szervezet. Nagyon fontos, hogy legyen bármilyen versenyelőnye is a cégnek, ha a módszer jó, akkor a kiválósággal arányos időben azt a versenytársak alkalmazni fogják. Komoly előnye van a szempontjukból a követő stratégiának is, ám most nem ezzel szeretnénk foglalkozni. Témánk, hogy a versenyelőnnyel rendelkező vállalat számára ez az előny bizony középtávon fájdalmas sérüléseket is okozhat.

Biztosan mindenki tud példát mondani olyan "üstökös" cégekre, amelyek rövid idő alatt hatalmas sikereket értek el, majd a felfelé ívelés megtorpant, sőt akár hanyatlásba is fordulhatott. Miért történhetett mindez?

Nézzük meg közelebbről a helyzetet.

Van egy adott versenyelőnnyel rendelkező vállalkozásunk, aminek okos kihasználásával cégünk egy meredek növekedési pályára áll. Ez annyit jelent, hogy hirtelen nagy igény lesz a termékekre, vagy akár szolgáltatásokra is, melyeket kínálunk. Ennek mindenki örül, és hihetetlen energiákat fektetünk a még további fejlődésbe.

Ezzel el is érkeztünk az első csapdához.

A forgalom folyamatosan, meredeken emelkedik, és mivel ennek kiszolgálása erőforrást igényel, ezért a hátteret is fejlesztenünk kell.

Ilyenkor gyakran a forgalom meghaladja a cég háttérkapacitásait, ezért a vezetés annak megerősítésével kezd el foglalkozni, mert a jó háttér fontossága mindenki előtt világos.

Itt kell nagyon ügyelni arra, hogy egyensúlyban kell tartani a növekedési hullámot, és fejleszteni kell azt a belső erőforrást, ami majd kezeli a KÖVETKEZŐ NÖVEKEDÉST.

Amennyiben ezt nem sikerül egyensúlyban tartani, akkor a cégvezetés tűzoltással fog folyamatosan foglalkozni, és a kezdeti versenyelőnye pár hónap alatt odavész. Ekkor kerül a vállalat szinte észrevétlenül az öregedő arisztokrata korba, lásd Mennyi idős a cégem cikkünket Innen pedig egyenes út oda, hogy a cég élőhalottá váljon, ami elagonizál évekig, és megkeseríti a benne dolgozók életét.

Most nézzük a másik komoly növekedési csapdát, mely gyakran az elsővel együtt jelentkezik.

Ha a első verembe már beleestünk, akkor a második pofon biztosan kiüt minket. Tételezzük fel, hogy jól kezeljük a növekedés által igényelt egyensúlyt.

Ebben az esetben cégünk egyenletesen fejlődik, folyamatosan hatékonyan, jó minőségben szolgálja ki ügyfeleit azok megelégedésére. Ilyenkor a legnagyobb veszély, ha csak és kizárólag vállalatunk belső fejlődésével, termékeinkkel, és ügyfeleinkkel foglalkozunk.

Ugyanis versenytársaink érzékelni fogják növekedésünket, és BIZTOS, hogy reagálni is fognak rá. Azaz ha velük nem törődünk, akkor pillanatok alatt elillan a kezdeti előny, és mi leszünk hátrányos helyzetben.

Hogyan lehet ez?

Egyszerűen azért, mert versenytársaink a követő stratégiát fogják alkalmazni. Megnézik mi mit csinálunk jól, és azt lemásolják, majd kedvezőbb feltételekkel dobják ugyanazt piacra. 

Hogyan tehetik ezt meg?

Egyszerűen úgy, hogy nekik "csak másolni" kellett, ami olcsóbb, mint kitalálni valamit.

Ám ennél én tovább megyek. A konkurencia nem fog itt megállni, hanem a tőlünk megszerzett tapasztalatokat fejleszteni fogja, és ő kerül versenyelőnybe velünk szemben.

Mintha a staféta botot az ellenfélnek adtuk volna át.....

Ezeket a növekedési veszélyeket nagyon komolyan kell venni minden felelős vezetőnek, és egy pillanatra sem szabad levenni a szemét a vevőkről, cégéről, és a versenytársakról.

Megoldás, a folyamatos fejlesztés.

Mindig kell lenni "fejőstehén terméknek" ami éppen a hasznot hozza, és a készpénzt. Erről tudni kell, hogy pozíciója ideiglenes, mert versenytársaink le akarják majd vadászni. Ha csak erre koncentrálunk, és nincs időnk másra, akkor az első csapdában találjuk magunkat. Persze óvni kell a megszerzett piacokat, de ne mindenáron.

Legyen folyamatosan sztár, és kérdőjel pozícióban lévő termék, szolgáltatás, vagy akár ügyfelünk is. Ez biztosítja, hogy folyamatosan előrehaladjon a vállalat, és mindig egy lépéssel versenytársai előtt járjon.

"Sztár" Csoport az, ahol a termék vagy szolgáltatás még törődést igényel. A piac növekvő, de még nem vagyunk a csúcson. Ebből lehet fél, egy éven belül "fejőstehén"

A "kérdőjel" igazából a stratégia része, mert ebből "sztár" majd később "fejőstehén" válhat. Menedzselni kell.

Nagyon fontos

Lehet a cégnek ún. "döglött kutya" terméke, szolgáltatása is. Ezeket legyen az akár érzelmileg kellemetlen is, de ki kell dobni, mert a felszabaduló erőforrások a túlélést jelenthetik.

 

Konklúzió

  • A cégünk növekedését erős stratégiai tervezéssel, és annak folyamatos, néha könyörtelen megvalósításával biztosítani tudjuk.
  • Széleskörű előrelátás nélkül élőhalottá válik vállalkozásunk.
  • A stratégiai tervezés lépéseiről a következő cikkünkben olvashatnak.

 

A cikket írta:

Papp István

Economsol Kft

www.economsol.hu

www.cegertekszamitas.hu

www.cegerteknoveles.hu

Szólj hozzá!

Kinek jó a cégérték növekedése?

2011.10.22. 11:53 Economsol

Tapasztalataim szerint 3 különböző típusú vállalkozást lehet megkülönböztetni.

Egyik a kényszerből létrehozott, melynek tulajdonképpeni célja, hogy a tulajdonosainak megélhetését biztosítsa. Nem növekedik, és ha a tulajdonos meghal, a cég is vele pusztul el.

A másik fajta vállalkozás az, ahol erős ugyan a cég és nyereséges is, de a vezetés fő célja az osztalék kivétele, hogy saját életszínvonaluk minél magasabb lehessen. Ez is jó stratégia, de egyben borzasztó veszélyes, és törékeny is. Könnyen kerülhet válságba.

 A harmadik megközelítésben a tulajdonos fő célja, hogy olyan vállalatot hozzon létre, építsen fel, amely erős, önálló létre is alkalmas folyamatosan növekvő szervezeti egység lesz. Itt a fő cél a folyamatos építkezés, a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében.

A jelen blogban én a harmadik típussal szeretnék bővebben foglalkozni.

Egy vállalkozásnak mint mindenki tudja különböző érintettjei vannak. Ezeknek az érintetteknek különböző motivációi.

Például az alkalmazottak: Minél kevesebb munkával a lehető legtöbb pénzt megkeresni. Igen ám, de emellett szükségük van a munkahely biztonságára is.

Beszállítók: A lehető legdrágábban a legnagyobb mennyiséget beszállítani. Ez akkor ok, ha jól működik a vevő.

Vevők: Minél olcsóbban vásárolni. Ez akkor sikerül, ha az eladó erős vállalkozás.

Állam: Célja a lehető legtöbb adót beszedni a vállalkozástól. Ehhez viszont neki is érdeke, hogy a cég erős, és fizetőképes legyen.

Tulajdonosok: Olyan céget felépíteni, ami biztosítja számukra a megfelelő életszínvonalat, és lehetőséget arra, hogy kiszállhassanak a vállalkozásból idővel. Ez csak úgy lehetséges, ha a cég erős, egészséges, mert akkor eladható, átadható.

 

Egyértelműen látszik, hogy minden érintettnek merőben más motivációja van a céggel kapcsolatban.

Tulajdonképpen mindenki a cég nyereségére pályázik :)

Az összes érintett közül egyetlenegy van, akinek a motivációjának sikere a többieknek is kedvező.

Ez pedig a cég tulajdonosa.

Mert ha a cégének értéke nő, akkor növekszik a vagyona is. Ezzel párhuzamosan pedig a cégérték növekedése az összes érintettnek kedvező.

Az előzőekből következik, hogy a tulajdonos akkor tesz legtöbbet a cégért, és az azokkal kapcsolatban állókért, ha folyamatosan a cégérték növelésére (saját vagyonának) növelésére koncentrál. Ezt már csak azért is tudja megtenni egyedül ő, mert rendelkezik az ehhez szükséges hatalommal és információval.

Mi a cégérték?

-Sokan erre rávágják, hogy az az összeg amit a vevő ad érte.

   Nos az a cég ára, és nem az értéke.

-A cégben lévő eszközök összessége, korrigálva a forrásokkal?

   Igen az is lehet, ha a cég padlón van, vagy nem termel semmit.

-Ám egy működő cég értékét nem lehet így meghatározni, mert neki nem a jelen eszközök az erőssége, hanem a jövőbeni eredménytermelő képessége.

Tehát akkor érdemes befektetni egy cégbe, ha az a jövőben képes számomra önállóan rendszeres szabadon felhasználható pénzt termelni.

A hangsúly az önállóan szón van.

Mondok rá egy példát:

Képzeljük el, hogy a cég 1 Ft befektetéssel 1 millió Ft hasznot termel naponta a tulajdonosának, mégpedig azért, mert a tulajdonos tud mondjuk varázsolni.

Mennyit ér a cég?

Semmit.

Miért?

Mert ha az új tulajdonos nem tud varázsolni, akkor neki nem fog termelni a vállalat. Magyarul a cég maximálisan a tulajdonosától függ, és nem képes önálló életre.

Szóval a cégértéket nem lehet növelni, hanem azt növelni KELL.

Aki ezzel nem ért egyet az ne vállalkozzon, mondják sokan.

Addig rendben van, hogy építeni kell a vállalkozást folyamatosan, és tulajdonképpen az első és második kategória is erre törekedik. Ám elszánni magunkat sokkal könnyebb mint azt meg is tenni.

Mindjárt elsőre hogy álljunk neki az értéknövelésnek? Mikor lesz a cégünk erősebb?

Nagyobb forgalom? Nagyobb nyereség? Kevesebb hitel? Több dolgozó? Magasabb készlet?

Mindenki érzi, hogy tulajdonképpen mindennel kell foglalkozni, de a prioritás nagyon fontos.

A valóságban a vezetők általában nekiállnak egyik vagy másik tényező javításának, és addig a többit elhanyagolják.

Vagy a fejlesztést be sem fejezik, mert az operatív feladatok elveszik az energiát.

Én cégérték számítással is foglalkozom, és gyakran meglepődöm, hogy mennyire borotvaélen táncolnak komoly nyereséget termelő cégek.

Egyszerűen nincs értékük, pedig odafigyeléssel a tulajdonosok egyszerre tudnák vagyonukat, és biztonságukat is növelni.

Amennyiben egy cég értékes, az azt is jelenti, hogy erős, egészséges, és önálló életre is képes. Ez pedig azt is jelenti, hogy képes ellenállni mind a versenytársak, mind a gazdaság más területeiről érkező támadásoknak.

De a legfontosabb a tulajdonos szempontjából, hogy az értékes cég bármikor ELADHATÓ azaz a vezetés biztonságban és jólétben élhet.

Minél nagyobb ez a jólét, annál megnyugtatóbb, és biztosabb helyzete van a többi érintettnek is.

A cikket írta:

Papp István

Economsol Kft

www.economsol.hu

www.cegerteknoveles.hu

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása